 پاورپوینت بررسی ابنیه مسجد جامع ساری
مسجد جامع ساری که در شهر ساری در استان مازندران قرار دارد، به دلیل قدمت خود یکی از جاذبه های تاریخی مذهبی این شهر محسوب می شود که ضمن اهالی محلی، گردشگران نیز از آن بازدید می کنند. این مسجد در قسمت غربی خیابان انقلاب و در محدوه مرکزی شهر ساری، روبروی خیابان قارن در محله چنار بن واقع شده است. این مسجد در مرکز شهر و در مجاورت بازار نرگسیه قرار دارد.
آن طور که در تاریخ آمده این مسجد کهن ترین مسجد دیار علویان در سرزمین طبرستان است. مسجد جامع ساری جز معدود مساجد تک ایوانی ایران است و هم عصر مساجدی مثل فهرج یزد و تاریخانه دامغان می باشد. مسجد در دوره های مختلف به ویژه در زمان پهلوی اول و قاجار به کرات بازسازی و مرمت شده است. پیشینه تاریخی بنا طبق مستندات متون قدیمی به اوایل اسلام بر می گردد. از اینکه بنا در دوران خلافت بنی عباس بنیان گذاشته شده اختلافی وجود ندارد ولی سخن در بنیانگذار است، عده ای پس از شکست اسپهبد خورشید، ابو الخصیب و گروهی یحیی بن یحیی را بنیانگذار می دانند اما در سال ۴۱۱ هجری قمری تقریباً متفق القولند.
این مسجد سه محراب دارد. سردر ایوان با کاشی های معرق و کتیبه کوفی تزئین شده است. سقف ورودی شمالی دارای تزئینات رسمی بندی و بام بنا تمامی سفالپوش است.
حیاط مسجد هسته مرکزی بناست. بنا دارای شبستان های وسیعی می باشد که شبستان جنوبی شبستان اصلی و دارای محراب و منبر چوبی مشبک است. شبستان شمالی و غربی مشتمل بر یک هشتی با سقف گنبدی شکل می باشد که عبور از آن امکان دسترسی به حیاط مسجد را فراهم می سازد. دو گلدسته آجری در قسمت بام ایوان جنوبی وجود دارد.
در مورد مسجد جامع ساری یک نکته جالب وجود دارد و آن این است که اکثر مردم ساری معتقدند این مسجد روی بنای یک آتشکده مربوط به دوران ساسانیان ساخته شده. بسیاری از جهانگردان خارجی که در دوره های تاریخی مختلف به ساری سفر کرده بودند نیز تحت تاثیر قول عامه همین را نقل کرده که ظاهرا چندان درست نیست.و....
|
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.